Navigation Menu+

Ile wart jest sprzęt gastronomiczny naprawdę?

Opublikowane on 8 Lut 2014 przez w Akcesoria gastronomiczne | Brak komentarzy

Przez ostatnie kilka miesięcy obserwowałem spore poruszenie w branży gastronomicznej. W związku ze zbliżającym się Euro 2012, coraz więcej Polaków zaczęło na szybko inwestować we wszelakie lokale oraz sprzęt gastronomiczny, aby zarobić na fali mistrzostw.

Jednak na wielu czekała nieprzyjemna niespodzianka w postaci zaporowych cen sprzętu do gastronomii. Co zatem zaczęli robić oraz dlaczego jednak warto inwestować w swój biznes na lata?

Sprzęt gastronomiczny – przykładowe ceny

Ze względu na specyfikę konstrukcji wyposażenia gastronomii (używanie stali nierdzewnej do budowy maszyn i mebli, spory ciężar oraz odporność na uszkodzenia), ceny sprzętu gastronomicznego nie należą do niskich.

Oto tabela przykładowego cennika producenta:

Urządzenie: cena:
Zmywarki gastronomiczne 6 624,00 PLN
Grill kontaktowy 1 567,78 PLN
Szatkownica do warzyw 3 247,12 PLN
Palnik gastronomiczny elektryczny 5 324,99 PLN

Jak widać, sprzęt gastronomiczny do najtańszych nie należy. Ma to swoje powody. Producenci muszą dbać o jakość, gdyż tego rodzaju towar jest sprzętem używanym przez lata. Ze względu na specyfikę pracy branży gastronomicznej, urządzenie, które będzie zawodzić swojego użytkownika po miesiącu nie zdobyłoby zaufania.

Producenci zdają sobie z tego sprawę, dlatego dokładają starań, aby ich produkty wyróżniały się na tle konkurencji.

Ile kosztuje biznes gastronomiczny na Euro?

Niewątpliwie niejeden przedsiębiorczy Polak zaraz postanowi wykorzystać okazję do zarobienia i założy niewielki punkt gastronomiczny w jednym z miast gospodarzy Euro 2012.

Niemniej widząc ceny sprzętu gastronomicznego, szybko może popaść w zwątpienie. Największy koszt zawsze będzie ponosił w momencie rezerwacji miejscówki, bez względu na to, czy to będzie lokal w budynku, czy też zwykłe miejsce na przyczepę gastronomiczną.

Jeśli musi oszczędzać, sprzęt gastronomiczny będzie najpewniej pierwszy. Kontrola sanepidu będzie zwracać uwagę na brak odpowiedniego wyposażenia, ale odpowiednio sprytne rozwiązania pozwolą zaoszczędzić na takich urządzeniach jak odprowadzacz tłuszczu.

Problemem natomiast jest inwestowanie w lichej jakości sprzęt gastronomiczny. W efekcie urządzenia tego rodzaju mogą doprowadzić do obniżenia standardu obsługi klientów, a nawet ich zatrucia w wyniku niedogotowania potrawy czy zatrucia salmonellą. Pozostaje zatem pytanie, czy warto oszczędzać na sprzęcie, aby tylko uciułać nieco grosza?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Zapisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *