Navigation Menu+

Najbardziej oszczędne i wydajne kotły

Opublikowane on 17 Lut 2014 przez w Akcesoria gastronomiczne | Brak komentarzy

Kotły są wykorzystywane do zasilania strumienia lub produkowania ciepłej wody do ogrzewania, przetwarzania lub do celów energetycznych. Obie opcje – i pary wodnej i gorącej wody do ogrzewania są opalane paliwami kopalnymi.

Części do kotłów to głównie komory spalania i komory górne, gdzie woda jest podgrzewana lub zamieniona na parę, a następnie rozpowszechniana w całym systemie grzewczym. Istnieją znaczące różnice pomiędzy kotłami kombinowanymi i innymi rodzajami kotłów.

Kotły kombinowane

Kotły kombinowane to wysoka wydajność i pomysłowa koncepcja na oszczędność, w związku z czym jest to obecnie wiodący rodzaj ogrzewania. W rzeczywistości około 70 procent instalowanych kotłów są to właśnie kotły kombinowane. Zasada działania jest po prostu związana z podgrzewaniem wody i dostarczaniem jej bezpośrednio z głównego źródła. Kotły kombinowane eliminują konieczność magazynowania ciepłej wody. Taka klimatyzacja łączy proces podgrzewacza wody i kotła w jednym kompaktowym urządzeniu, które może zazwyczaj być zainstalowane w kuchni lub magazynie.

Ponieważ nie ma odrębnego gorącego lub zimnego cylindra może być realizowana znaczna oszczędność przestrzeni przy prawidłowej instalacji. Są też to jednostki zwykle bardziej wydajne niż inne typy kotłów, głównie ze względu na sposób w jaki ciepło jest wykorzystywane poprzez poszczególne części do kotłów.

Ponieważ ciepło jest stosowane bezpośrednio, nie ma strat ciepła w zbiornikach magazynowych. Znaczne oszczędności prowadzą do obniżonych kosztów ogrzewania wody, a ciepła woda jest nadal dostarczana wtedy gdy jest potrzebna.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Zapisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *