Navigation Menu+

Jakimi ziołami doprawiać sałatki?

Opublikowane on 22 Mar 2014 przez w Świat przypraw | Brak komentarzy

Ogólnie rzecz biorąc przyprawianie to trudna sztuka. Konieczne będzie tutaj posiadanie szerokiej wiedzy dotyczącej nie tylko samych przypraw, ale również produktów, które przygotowujemy. Nie bez znaczenia jest czas marynowania w przypadku mięs oraz moment dodania określonej przyprawy w przypadku zup. Pozornie prostym tematem są sałatki. Wielu uważa, że tutaj takie niuanse jak ilość i czas nie mają znaczenia. Osoby te są, jednak w błędzie.

Ilość też jest ważna

Odpowiednio przyprawiona sałatka nie powinna być ani zbyt ostra ani zbyt delikatna. Ilość przypraw, którą dodajemy powinniśmy dozować nie według uznania czy przepisu. Należy odpowiednio ustosunkować się do ilości składników sałatki. Im jest ich więcej tym większej ilości przyprawy będziemy musieli użyć. Warto wiedzieć także, że w przypadku sałatek z surowych warzyw konieczne jest dodawanie przypraw bezpośrednio przed dodaniem, zasada ta dotyczy także sosów typu winegret oraz dipów. Jeśli wcześnie dodamy sos na przykład sałatę i dodatkowo ją wymieszamy po kilku chwilach puści sok i będzie smakować, jakby była nieświeża.

salatka-z-miesem

Jakie zioła wybierać?

Ogólnie rzecz biorąc przyprawy do sałatek zaliczane są do delikatnych. Jedynym wyjątkiem są sałatki dalekowschodnie charakteryzujące się tak samo jak cała tamtejsza kuchnia mocnym i czasami bardzo ostrym smakiem. W europie do sałatek z warzyw świeżych preferowane są zioła delikatne, które nie zabarwiają, a jedynie podkreślają charakter dania. Zalicza się do nich tymianek, pietruszkę, oregano oraz miętę. Warto wspomnieć także o tym, że zioła sałatkowe nie musza być bardzo rozdrobnione. Duże kawałki będą nie tylko wspaniale smakować, ale również dobrze się prezentować.Polecamy całą gamę przypraw do sałatek Kotanyi na stronie http://pl.kotanyi.com/asortyment/rodzaje-produktow/product-detail-pl/product-category/salatki/.

A może gotowa kompozycja?

Często przygotowując sałatki do nich własne mieszanki ziołowe stworzone z mrożonych lub suszonych ziół. Warto, jednak pamiętać, że w sklepach spożywczych spotkać można gotowe już kompozycje ziołowe. Przykładem takiego rozwiązania są zioła prowansalskie, sosy koperkowe albo przyprawy greckie. Znajdują się w nich składniki charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzą. Niestety gotowe kompozycje nie zawsze są smaczne ze względu na dużą zawartość konserwantów oraz sztucznych polepszaczy smakowych. Są nie tylko niedobre, ale również bardzo niezdrowe. W większości z nich znajduje się również ogromna ilość soli. Nie nadają się, więc dla osób będących na diecie lub po prostu lubiących niedosolone potrawy. Oczywiście sytuacja ta nie dotyczy wszystkich mieszanek, jednak zazwyczaj tak właśnie jest. Najlepsze są te stosunkowo drogie. Będąc w sklepie warto także zapoznać się z całym składem danego produktu. Może niestety okazać się, że jest w nim więcej sztucznych dodatków niż naturalnych roślin. Tego typu produkty powinniśmy eliminować z naszej diety. Jest to szczególnie ważne w kwestii małych dzieci.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Zapisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *