Navigation Menu+

Jak stosować przyprawy ziołowe

Opublikowane on 30 Mar 2014 przez w Świat przypraw | Brak komentarzy

Na rynku zarówno polskim jak i zagranicznym dostępnych jest wiele różnego rodzaju przypraw. Są to produkty czasami lepsze a czasami gorsze, jednak największe znacznie ma sposób ich używania, niewłaściwie zastosowana przyprawa nie podkreśli dania w taki sposób jak moglibyśmy tego oczekiwać.

Czym charakteryzują się przyprawy, w których skład wchodzą zioła?

Większość dostępnych w klepach dodatków do mięs i warzyw to przyprawy ziołowe o różnych kompozycjach smakowych. Różnią się od siebie oczywiście pod względem składu, ale również sposobu zastosowania. Istnieje mimo wszystko kilka ogólnych reguł, których należy się trzymać korzystając z przypraw ziołowych. Przede wszystkim nie powinno się ich dodatkowo rozdrabniać. Nawet, jeśli przyprawy są gruboziarniste to takie właśnie być powinny! Niemniej istotne jest stosowanie się do zaleceń producenta, czyli przetrzymywanie opakowania z przyprawą w odpowiednim miejscu. Jeśli tego nie zrobimy może ona stracić swoje właściwości.

ziola-na-talerzach

Bez przesady

Warto wspomnieć także o tym, że przyprawy ziołowe są bardzo aromatyczne i mocne. Decydując się na ich używanie trzeba wiec pamiętać, aby nie przesadzić. Mała ilość przypraw sprawi, że danie stanie się delikatne, zbyt duża natomiast całkowicie zniszczy jego smak. Jest to kwestia szczególnie ważna w kwestii soli. Niektóre przyprawy wzbogacone są o sól, dlatego solenie należy zostawić zawsze na koniec. Jeśli nie jest to możliwe musimy robić to bardzo rozważnie i z umiarem. To bardzo ważne kwestie, do których należałoby się stosować.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Zapisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *