Navigation Menu+

Jak się robi cydr?

Opublikowane on 15 Lip 2015 przez w Artykuły spożywcze | Brak komentarzy

Nie trzeba chyba dziś nikogo przekonywać do tego, że cydr to napój, który cieszy się coraz to większą popularnością wśród osób różnej płci oraz wieku. Jego słodkawy, a zarazem lekko kwaśny i orzeźwiający smak oraz piękna barwa, zapach czy lekkie bąbelki sprawiają, że stanowi on świetne letnie orzeźwienie oraz jest idealnym towarzystwem na spotkania towarzyskie i nie tylko.

Warto zatem przyjrzeć się bliżej wszystkiemu, co związane jest z tym, w jaki sposób taki cydr powstaje. Dzisiaj na ten proces spojrzymy nieco szerzej – tak, by wyjaśnić czytelnikom wszystkie jego najistotniejsze pod każdym względem szczegóły. A oto informacje poświęcone tej właśnie sprawie w praktyce.

Dobre owoce to skarb

Na początek warto powiedzieć, że produkty takie, jak dobroński cydr, jak i wszystkie inne cydry powstają przede wszystkim z jabłek. Te powszechne, zdawać by się mogło, owoce, pozwalają stworzyć trunek, którego smaku nie da się pomylić z żadnym innym. A to naprawdę spora przewaga pod każdym względem i warto tę kwestię z całą pewnością zapamiętać.

Przy tym ważne jest nie tylko, by były to jabłka, ale warto również dopasować odpowiedni ich gatunek. Jeśli chodzi o dobroński cydr, to selekcja jest tutaj bardzo specyficzna, dzięki czemu to właśnie ten cydr cieszy się dzisiaj największą popularnością w kraju i zachwyca swoim aromatem również fanów oraz ekspertów związanych z tym właśnie trunkiem. Warto zatem na tę sprawę z całą pewnością zwrócić uwagę, bo ma ona naprawdę spore znaczenie pod każdym względem. A owoce to podstawa każdego cydru.

 

Proces produkcjicydr sklep

Cydr powstaje w dość prosty sposób, a podstawą całego procesu jest oczywiście fermentacja owoców pod wpływem cukru.

Ważne są jednak zastosowane odpowiednie do tego celu proporcje, jak również katalizatory, które sprawiają, że w ostateczności napój ten nabiera takiego, a nie innego charakteru. I na to wszystko należy zwrócić uwagę. Jeśli zaś chodzi o najlepsze cydry, to dobrze sprawiają się te tworzone w małych zakładach – są one bardziej naturalne.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Zapisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *