Navigation Menu+

Danie z włoską duszą

Opublikowane on 26 Lip 2013 przez w Sery & mleko | Brak komentarzy

mozzarella z pomidorami

Włosi kochają jedzenie jeszcze bardziej niż Polacy i traktują przyjemność wspólnego spożywania posiłków, jak rodzaj święta. Spotkania rodzinne nawet przy drobnej okazji, różnego typu wydarzenia małej i wielkiej wagi już są powodem do świętowania i zbierania się w rodzinnym gronie na posiłkach.

Włosi znani są z rodzin wielodzietnych zwłaszcza tam, gdzie cywilizacja dotarła w mniejszym stopniu, w rejonach wiejskich, oddalonych od metropolii, dlatego każde spotkanie familijne jest wielką fetą. Ponieważ Włosi kochają jeść to znani są ze specyficznych niezwykle prostych i sycących potraw, których przygotowanie nie wymaga czasu. Do jednych z najważniejszych składników zaliczają się mozarella i pomidory, oraz wiele innych gatunków serów, a także makarony w wielu różnych formach i zioła.

Zobacz idealny przepis na pomidory z mozzarellą:

http://www.galbani.pl/recipes/caprese_salad.html

Poza znanymi na całym świecie pizzą i spaghetti do reprezentacyjnych włoskich dań zalicza się też sałatka caprese. Pochodząca ze słonecznej Capri w rejonie Kampanii składa się zaledwie z dwóch podstawowych składników, przypraw i jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Pomidory z mozarellą, bazylią i oliwą z oliwek nie bez powodu nazywane są daniem flagowym Italii. Kolory produktów, biały, czerwoni i zielony, to barwy narodowe Włoch, eksponowane w taki sposób, ze do złudzenia przypominana flagę. Z tego powodu też sałatka caprese nie przypomina sałatki w tradycyjnym sensie, bo nie jest rozdrabniana i mieszana w naczyniu, ale tworzy artystyczną kreację.

Mozarella i pomidory układane są przemiennie w dość grubych plastrach, schodkowo, a każda taka para dekorowana jest zielonym liściem ziół. Dla poprawy smaku skrapia się wszystko oliwa i posypuje suszonymi ziołami oraz czarnym pieprzem. Pomimo swojej prostoty i ubogości składników pomidory z mozarellą tworzą idealny zestaw smakowy doskonale się uzupełniając. O wysokiej wartości tej kompozycji świadczy fakt, że caprese gości nie tylko na codziennych włoskich stołach, ale jest też ozdobą i popisowym daniem podczas wielu ważnych uroczystości, podaje się ją w dobrych restauracjach, często, jako przystawkę.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Zapisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *